Het loopt als een rode draad door mijn laatste weken, overal hoor ik het terug. Bij mijn lieve coachees, mijn prachtige MindWalk dames en ook bij mijn energieke business buddies. Allemaal zeggen ze, ‘maar Daan ik MOET nog zoveel!’ Hele to-do lijsten liggen er klaar, om vooral de gezinsplanning, de boodschappen en het schoonmaakregime niet te vergeten. Graag zouden ze wat tijd voor zichzelf overhouden. En dan niet hap snap, hier en daar een kwartiertje of misschien zelfs half uurtje. Nee, structureel een moment voor zichzelf om te lezen, een hobby op te pakken, te gaan sporten, wandelen, nou ja, je snapt wel wat ik bedoel.

Ga ont-moeten
Mijn antwoord, ‘ga ont-moeten’. Graag geef ik je 3 tips om het ont-moeten in praktijk te brengen.

1. Lekker praktisch, ruimte maken
Maak een overzicht van alles wat er op wekelijkse of zelfs maandelijkse basis terugkeert in je schema.
Kijk nu of er dingen op dit overzicht staan die je misschien helemaal niet, of niet zelf, hoeft te doen. Delegeer waar nodig en schrap ze uit je overzicht. Kijk ook of je dingen uit kunt besteden, zoals de schoonmaak van je huis, of er in elk geval minder tijd aan hoeft te besteden, door bijvoorbeeld je boodschappen thuis te laten bezorgen. Kijk met een kritisch oog waar en hoe je tijd kunt winnen.

2. Delete het woord ‘moeten’ uit je woordenboek!
Het woord moeten brengt al zo’n zware lading met zich mee. Als je het woord opzoekt in het woordenboek staat er verplicht zijn tot, noodzakelijk geacht en onvermijdelijk zijn. Poeh he, het zal maar op je schouders rusten. Vervang het woord moeten door ‘mogen’ of ‘ik zou graag willen’, dat klinkt veel zachter, want zeg nou zelf, hoe fijn is het als je zaken mag of graag zou willen oppakken?

3. Ga ont-moeten, ga het doen
Wat is het dat jij graag zou willen doen, maar wat maar niet lukt? Ga het maar gewoon doen! Een avondje de TV uit laten geeft bijvoorbeeld al ruimte om je hobby weer op te pakken. Regel een vaste oppas voor je sportavond die standby staat. Als manlief dan onverwacht laat is kost het jou niet je avondje uit.

En zo zijn er nog heel veel creatieve en flexibele oplossingen om verder te ont-moeten.
Ik wens je veel ont-moet tijd toe!

Vind jij het moeilijk om de ont-moeten en wil je sneller naar een leven vanuit Innerlijke Rust? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Ik help je met veel plezier verder. Vanaf vandaag plan ik elke maand 4 gratis online inspiratiesessies van 30 minuten in om je te helpen de eerste stappen naar Rust, Ruimte en Ritme te zetten. Wil je in aanmerking komen, stuur me dan een mailtje. En ken jij iemand die ook wel een inspiratiesessie kan gebruiken, stuur ze dan vooral door.