Het is woensdagavond 17 april 2019.
Met een kaart op naam en een security check waar je U tegen zegt loop ik met mijn vriendin naar binnen. De Ziggo Dome zindert op haar grondvesten als ‘an intimate conversation met Michelle Obama’ wordt afgetrapt. De voormalige first lady is in Amsterdam vanwege de boeklancering van haar memoires, genaamd ‘Becoming’. In het boek vertelt zij haar verhaal over hoe zij first lady van Amerika werd.

Gewoon en toch bijzonder
I am an ordinary woman, on an extraordinary journey. Zo begint ze haar verhaal. Zij groeide op in een achterbuurt van Chicago, waar ze door haar beide ouders gestimuleerd werd om altijd het meeste uit zichzelf te halen. Ze heeft zich dan ook nooit laten tegenhouden door mensen die zeiden dat ze iets niet kon. Dat is ook de boodschap die ze mee wil geven aan iedereen in de zaal, sterker nog, het is de boodschap die ze wereldwijd uit wil dragen. Dat iedereen, every ordinary person, in staat is om bijzondere dingen te doen, to take the extraordinary journey. Soms zul je er harder voor moeten werken dan een ander. Soms zul je teleurgesteld worden. Soms zul je een nieuwe route moeten vinden of een omweg moeten nemen. Maar laat je niet afleiden van jouw stip op de horizon.

Wie wil ik zijn?
Ze vertelt hoe ze altijd dicht bij zichzelf is gebleven, hoe zij en Barack zich bij elke nieuwe stap afvragen wie ze willen zijn en hoe zij in de wereld willen zijn. Prachtige vragen om eens bij stil te staan, een vraag die ook regelmatig terugkomt bij de mensen die ik begeleid. Zij willen een betere, verbeterde, nieuwe versie worden van zichzelf. Niet wetende dat alles wat ze willen zijn, wie ze willen zijn, allang in hen verborgen zit. De antwoorden zitten in jezelf. Het is zaak die flinke laag stof die zich heeft opgehoopt te verwijderen en op zoek te gaan naar die prachtige diamantjes in jezelf. Naar de facetten die bedolven of zelfs ver weg verstopt zijn, omdat ze je op een bepaald moment in je leven niet meer dienden. Door dat te doen wordt je geen nieuwere, betere of verbeterde versie van jezelf. Je gaat dan terug naar wie je in je kern altijd al was.

I am becoming….
De laatste vraag was:’Michelle, what would be your answer to I am becoming….’?
Zij sloot daarop af met de prachtige woorden ’I am becoming confident in my own wisdom’.
Jouw wijsheid zit al in jouw verborgen.