Buiten vallen de prachtige gele en oranje gekleurde bladeren van de takken alsof het bladeren sneeuwt. Wat is de natuur toch bijzonder. Het vallen van de bladeren is onderdeel van een cyclus, een ritme dat zich jaar in jaar uit herhaalt. Bomen ontdoen zich van het groen en de bladeren veranderen naar de mooiste felrode, oranje en gele kleuren om daarna helemaal kaal te worden. Zo maken zij zich klaar voor de winter, om straks in het voorjaar weer te beginnen met een geheel nieuwe cyclus en in de zomer weer prachtig in bloei te kunnen staan. Eigenlijk is dat voor ons mensen niet anders. De vraag is of jij weet hoe je de seizoenen voor jou kunt laten werken?

De seizoenen voor je laten werken
De afgelopen weken hoor ik met regelmaat mensen om me heen zeggen dat ze moe zijn, alleen maar willen slapen en dat hun energieniveau laag is. Dat ze zich het liefst terug zouden trekken onder een heerlijk warm dekbed om een winterslaap te gaan houden. En daar zit iets in, in het concept om je in bepaalde periodes terug te trekken om daarna weer volop te kunnen stralen. Mijn overtuiging is dat velen van ons nog te weinig stilstaan bij wat de invloed van de seizoenen is en wat hun lichaam hen vertelt. En dat is voor ieder mens anders. Zo zijn er mensen die in het voor- en najaar pieken. Terwijl anderen juist in de zomermaanden op hun best zijn en zich in de winter min of meer terugtrekken.

Jouw ritme ontdekken
Het gaat erom dat je met meer aandacht leert te luisteren naar je lichaam. Alert te zijn op wat het is dat je lichaam je te vertellen heeft. Het klinkt eenvoudig en toch zijn velen er meester in om eraan voorbij te gaan. Negeren pijn en vechten tegen hun vermoeidheid in plaats van eraan toe te geven. En dat terwijl het zo fascinerend is om te ontdekken wat de invloed van de seizoenen is op jouw energieniveau en gevoel van welzijn. Doe er je voordeel mee in je leven.

Doseren is het toverwoord
Waarom leggen we veelal de lat zo hoog voor onszelf? Moeten we van alles en zijn we zo hard voor onszelf. Ontnemen we onszelf de kans om te genieten van wat echt belangrijk is in het leven. Zo vriendelijk zijn we veelal niet naar onszelf toe. Tijd om daar verandering in aan te brengen en dat begint bij jouw bewustzijn.

Ik geef je een vijftal tips hoe je met meer aandacht kan ontdekken hoe je de seizoenen voor je kan laten werken.

  1. Niet alles wat je wil hoeft vandaag of morgen te gebeuren. Doseren is het toverwoord.
  2. Kijk eens terug naar het afgelopen jaar. Hoe voelde jij je in de verschillende seizoenen. Waar was je in je beste energie en wat bracht dat teweeg?
  3. Verbind je meer met de natuur. Laat je verwonderen door het ritme van de seizoenen. Gebruik de lessen die je daaruit leert om jezelf en jouw natuurlijke ritme beter te leren kennen.
  4. Houd er in je planning rekening mee dat je je in bepaalde perioden meer terugtrekt. Terwijl je in andere periodes juist naar buiten wilt en vol met energie zit.
  5. Vind je het moeilijk om je eigen ritme te ontdekken over de seizoenen heen? Begin dan met een journal waarin je gedurende het jaar deelt wat er in je omgaat en hoe je energieniveau is. Bovendien is dit een manier om met meer aandacht in je lijf te zitten.Ik ben enorm benieuwd naar wat je gaat ontdekken. Als je het wilt delen, dan hoor ik het graag van je. Ik wens je een prachtige dag toe.