Maandag kon ik iemand in een superfijn gesprek nieuwe inzichten geven in hoe je nou zelf weer aan het roer van je leven gaat staan. Hoe je Rust en Ruimte voor jezelf kunt creëren in een druk leven met drie kids, door onder andere op zoek te gaan naar je natuurlijke Ritme.

Innerlijke Heks
Toen ik dinsdag wakker werd voelde ik me al niet fit, een flinke verkoudheid brak door en er was iemand die flink aan de stevigheid van mijn boom begon te schudden. Mijn innerlijke heks, a.k.a. innerlijke criticus, zag haar kans schoon en begon overuren te draaien. Vermoeid als ik was kon ik aan haar geen tegenwicht bieden en liet me meesleuren in een gedachtestroom die me absoluut niet diende. Sterker nog, het zorgde ervoor dat ik compleet in de emotie schoot en me steeds ellendiger ging voelen. Het is een patroon waar ik niet als enige last van heb. Het verschil tussen nu en een paar jaar geleden is dat ik heel duidelijk herken wat er gebeurt.

Terug naar flow
En waar ik me eerder dagen uit het veld liet slaan, kwam ik nu in actie. De stappen die ik tegenwoordig onderneem om weer in een heerlijke flow te komen zijn als volgt.

 
1. Op de rem stappen
Heel bewust ben ik op de rem gestapt. Alles wat kon wachten ging in de wacht. Tijd om alle aandacht te richten op dat wat eruit moest.
2. Emoties erkennen
Door op de rem te stappen ontstond er ruimte om mijn emoties te erkennen. Ze te laten zijn voor wat ze waren. Ze mochten hun pad door mij heen afleggen. Waar ik eerder mijn emoties weg zou duwen, ze niet wilde ondergaan, kon ik me er nu aan overgeven en ze letterlijk doorleven.
3. Gedachten ordenen
De oorzaak van alle emoties schuilt in gedachten. Een volgende stap was dan ook om mijn gedachten te ordenen. Welke gedachten spookten er door mijn hoofd? Wat had mijn innerlijke heks me allemaal te vertellen? Een belangrijke vraag die je je bij elk van deze gedachten kan stellen is: ‘Is dit de waarheid?’
4. Delen
Het liefst kruip ik op dit soort momenten zo diep mogelijk weg onder de dekens, om me daar onder die dekens nog eenzamer te voelen met mijn ellende. Door schade en schande weet ik inmiddels dat het veel beter is om te delen. Deel je emoties, deel je verdriet met de mensen waarvan je weet dat ze je bij kunnen staan. Die niet meegaan in je gedachten, maar je wel kunnen ondersteunen in je proces. Zo heb ik een avondje heel wat afgebeld en geappt.

 
5. Plezier maken
En op het moment dat je je weer beter gaat voelen is het tijd om je focus te verleggen naar het creëren van een betere energie. Tijd om plezier te gaan maken en je aandacht weer te richten op dat wat er toe doet, het hier en nu.

Laat je me weten wat jij doet om weer in de flow te komen?